Už potřetí budou Smetanovy sady v Olomouci hostit Garden Food Festival - přehlídku dobrého jídla a pití pod širým nebem. O víkendu 13. a 14. května se park zaplní stany a stánky nejlepších lokálních restaurací a výrobců regionálních specialit. Na pódiu předvedou své kulinářské umění špičkoví šéfkuchaři. Univerzita Palackého bude tak jako v předchozích letech u toho. Nejen že program pro děti z velké části obstará Pevnost poznání, ale ve vlastním stánku se v parku představí projekt Zaparkuj.
Hlavní hvězdou festivalu je opět „šéf“ Zdeněk Pohlreich. Návštěvníci ale budou moci ochutnat také kuchyni herečky a spisovatelky Markéty Hrubešové, michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka, hvězdy české gastronomie Jana Punčocháře, specialistky na asijskou kuchyni Kamily „Kamu“ Rundusové, respektované cukrářky Ivety Fabešové i místních renomovaných šéfkuchařů Jaroslava Klára a Přemka Forejta.
Po oba festivalové dny se na pódiu odehraje i další atraktivní program včetně porcování obřích ryb, papričkové ohnivé show a dalších kulinárních prezentací. „Návštěvníky seznámíme se zajímavými gastro koncepty z celé republiky i s tím, co se vaří a jí v Brazílii, na Srí Lance, Polsku, Itálii nebo na Slovensku,“ uvedl za organizátory Pavel Vysloužil.
Garden Food Festival si ale především klade za cíl ukazovat široké veřejnosti, že i v Olomouckém kraji je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře, a není zde nouze o kvalitní regionální produkty. „Festivalu se zúčastní přes šedesát vystavovatelů, tedy restaurací, pivovarů, minipivovarů, vinařů a prodejců nápojů. A navíc v regionální sekci lze ochutnat produkty více než tří desítek místních výrobců a farmářů,“ upozornil Vysloužil.
Na festivalu bude Univerzita Palackého výrazně zastoupená. Jako při předchozích ročnících přichystá pro rodiny s dětmi program Pevnost poznání. Její animátoři připravili zábavné experimenty, hlavolamy, tvůrčí dílny i výtvarné aktivity. „Část báječných poznávacích aktivit ukáže, jak těsně je spojené dobré jídlo s fyzikou. Vždyť fyzika je v kuchyni jako doma! Dětem pomůžeme najít odpovědi na otázky, jestli rozmáčknou vejce v dlani, co vznikne ze spojení octu a vajíčka, jak se zachová alobal nebo mýdlo v mikrovlnce nebo co dokáže vývěva s bonbony marshmallow,“ zmínila některá témata experimentů z kuchyně Pevnosti poznání její mluvčí Martina Vysloužilová. Pevnost poznání na festivalu děti i jejich rodiče taky přesvědčí, že je možné propojit potraviny s výtvarným uměním. „Ono je totiž možné malovat celerem, bramborou i paprikou, což si u nás mohou návštěvníci vyzkoušet. Nebo si mohou vyrobit originální pohlednici pomocí otisků z různých druhů zeleniny,“ vysvětlila Vysloužilová.
Svůj stánek na Garden Food Festivalu bude mít rovněž iniciativa „Zaparkuj – oživení parků v Olomouci“, na němž Univerzita Palackého spolupracuje s městem Olomouc a Výstavištěm Flora Olomouc. Projekt se snaží již čtvrtým rokem prostřednictvím nízkonákladových a nízkoprahových aktivit kulturního, sportovního a edukativního významu zpestřit prostředí olomouckých parků a dalších veřejných prostranství. V loňském roce navštívilo na třicet akcí přes devět tisíc lidí.