Botanická zahrada PřF připomene důležitou úlohu rostlin v potravě člověka

Zdroj: Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UP
Friday 17 May 2019, 9:21 – Text: Šárka Chovancová, Martina Šaradínová

Na nezastupitelnou úlohu rostlin ve výživě lidstva upozorní ve středu 22. května Den fascinace rostlinami v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Připojí se tak k mezinárodnímu projektu, který každoročně upozorňuje na to, jak důležitá je rostlinná biologie pro zemědělství, lesnictví, udržitelnou produkci potravin i průmyslovou výrobu. Botanická zahrada bude mít ve středu otevřeno od 10.00 do 18.00, vstup je zdarma.

Pro návštěvníky botanické zahrady je připraven pestrý program nazvaný Rostliny na talíři. „Každý rok se snažíme dívat na rostliny z jiného úhlu. Jsou zásadní složkou naší stravy a tato role bude v budoucnosti ještě sílit. Letos se zaměříme například na témata, kam člověk ve své snaze o šlechtění rostlin určených k jídlu došel či jaké má možnosti a alternativy,“ zdůvodnil výběr tématu vedoucí botanické zahrady Václav Dvořák.

Na programu akce je komentovaná prohlídka botanické zahrady, ve které je k vidění přibližně 1500 druhů rostlin. „Návštěvníci se také dozví zajímavé informace o léčivých rostlinách, jedlých i jedovatých houbách, luštěninách, salátech a masožravých rostlinách. Hovořit se bude také o řasách, které v budoucnu můžou sehrát důležitou roli v jídelníčku člověka,“ dodal Dvořák.

O část středečního programu se postarají zástupci olomouckého Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i., které jsou součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.

Ve stánku ÚEB budou moci návštěvníci zkusit hádat, které části rostlin se hodí či nehodí k jídlu. Čeká je i poznávání koření a bylinek. Zájemci si mohou zahrát také na rostlinné genetiky a vyzkoušet si pipetování, práci s rostlinným materiálem či skládání karyotypu. Olomoucký tým vědců pod vedením laureáta Národní ceny vlády Česká hlava Jaroslava Doležela se totiž zabývá studiem dědičné informace, její strukturou, vlivem na růst, vývoj a vlastnosti rostlin. Je uznávaný po celém světě a své výsledky publikuje v mnoha prestižních vědeckých časopisech. Pracoviště přispělo k přečtení složité dědičné informace pšenice, ječmene a žita.

Hned několik smyslů zapojí návštěvníci stánku olomouckého pracoviště VÚRV. Čekají na ně ukázky i ochutnávky různých odrůd salátu a stanoviště provoní čerstvé natě vybraných bylinek. „Lidé budou moci ochutnat i naklíčená semena fazolí mungo, pšenice nebo bylinkový sirup,“ prozradila Ivana Doležalová z olomouckého VÚRV. Olomoucké pracoviště ve své genobance uchovává v několika kolekcích přes 11 tisíc položek genetických zdrojů zelenin, léčivých, aromatických a kořeninových rostlin a také sbírku jedlých a léčivých hub, především smržovitých. Vědci se o genetické zdroje nejen starají, ale mohou je bezplatně poskytovat vysokým školám, vědeckým pracovištím či odborníkům za účelem výzkumu a dalšího šlechtění.

Česká republika si Den fascinace rostlinami poprvé připomněla v roce 2012. Vědci z celého světa se pomocí této akce snaží v květnu veřejnosti přiblížit výsledky výzkumu rostlin a zároveň poukázat na to, jak jsou rostliny důležité pro lidskou společnost. V České republice se letos uskuteční více než dvě desítky akcí.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)