Doktorand z Ugandy získal během studia v Olomouci důležité poznatky pro šlechtění banánovníku

Moses Nyine na olomouckém pracovišti.
Foto: Ota Blahoušek
Wednesday 14 March 2018, 11:07 – Text: Martina Šaradínová

Významný krok pro rychlejší a efektivnější šlechtění banánovníku učinil mladý vědec Moses Nyine, který v letošním roce končí doktorské studium na katedře buněčné biologie a genetiky přírodovědecké fakulty. Jako první na světě ověřil nejnovější metodu šlechtění u této tropické rostliny založenou na poznatcích molekulární biologie a genomiky, a sice genomickou selekci. Díky ní odhalil oblasti genetické informace odpovědné za některé důležité vlastnosti banánovníku, jako je například velikost plodů a výnos.

Moses Nyine přišel na Hanou zhruba před čtyřmi lety z Mezinárodního ústavu pro tropické zemědělství v Ugandě, odkud si přinesl zkušenosti s klasickými metodami šlechtění banánovníku a hodnocením hospodářských vlastností této plodiny. V Olomouci využil vybavení a znalosti badatelů tamního pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, které je jednou ze součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH). Vedoucím práce byl vědecký ředitel CRH Jaroslav Doležel.

„U banánovníku, stejně jako u většiny rostlin nevíme, které oblasti dědičné informace odpovídají za tu či onu vlastnost. Cílem dizertační práce bylo vypracovat nové bioinformatické postupy a pomocí nich tyto oblasti identifikovat. Doktorand sledoval celkem 25 parametrů, například velikost a kvalitu plodů, ranost kvetení či výnos,“ uvedl profesor Doležel.

Pracoval střídavě v Africe a Olomouci

V průběhu doktorského studia Moses Nyine pobýval střídavě v Africe, kde hodnotil vlastnosti potomstev získaných křížením vybraných rostlin v polních podmínkách. V Olomouci se věnoval bioinformatickým analýzám sekvencí DNA těchto potomstev. „Porovnával velká množství úseků dědičné informace jednotlivých rostlin a snažil se najít vztah mezi výskytem určité sekvence DNA u různých jedinců a určitou vlastností. Díky tomu se mu podařilo identifikovat několik oblastí genomu, které odpovídají za významné vlastnosti banánovníku, včetně velikosti plodů a výnosu. Je to obrovský pokrok, protože využití molekulárních technik ve šlechtění banánovníku pokulhává za plodinami mírného pásma, jako jsou například ječmen a pšenice. Pokud se výsledky potvrdí, a já v to doufám, zásadním způsobem to zjednoduší a urychlí šlechtění banánovníku,“ zdůraznil Doležel, světově uznávaný rostlinný genetik.

Banány jsou základní potravinou

Podle něj je tento výzkum a výsledná dizertační práce studenta výsledkem příkladné mezinárodní spolupráce, která umožňuje zavádět nejmodernější techniky šlechtění v rozvojovém světě. Plody banánovníku jsou v mnoha zemích světa základní potravinou.  Například v Ugandě jejich roční spotřeba přesahuje 400 kilogramů banánů na osobu. Vzhledem k rostoucí populaci je však potřeba vyšlechtit nové odrůdy, které budou mít vyšší a stabilnější výnos a také větší odolnost vůči chorobám a škůdcům.

„Genomická selekce je nejnovější metoda šlechtění založená na poznatcích molekulární biologie a genomiky a dosud se ani u jiných plodin příliš nepoužívá. Je skvělé, že můžeme pomoci s jejím využitím u tak důležité plodiny,“ doplnil Doležel. Jeho student již publikoval výsledky dizertační práce ve dvou vědeckých časopisech. První z článků byl zveřejněný v časopise PLoS ONE a další byl přijat do tisku v časopise Plant Genome. Ačkoliv je obhajoba doktorské dizertační práce naplánována až na konec tohoto akademického roku, autor už na jejím základě získal postdoktorský pobyt ve Spojených státech, a to na Státní univerzitě v Kansasu.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)