Bezmála třicet pivovarů z Moravy, Slezska i zahraničí včetně Experimentálního mikropivovaru Univerzity Palackého v Olomouci se zúčastní třetího ročníku Moravské vernisáže piva, který se uskuteční 19. a 20. května 2023 na Výstavišti Flora Olomouc. Návštěvníky čeká pestrá nabídka kvalitních piv, festivalové speciály, přednášky, diskuze i degustační soutěž.
„Velice mě těší, že jsem byl osloven organizátory festivalu, abych na této akci představil Experimentální mikropivovar UP, i když nemá jako hlavní náplň svého fungování vaření piva. Využívají ho hlavně studenti ve výuce, například v rámci předmětu Cvičení z chemie piva na katedře analytické chemie. Studenti dostali za úkol vymyslet kompletní recept na uvaření piva a na festivalu ho pak budou prezentovat. Sud piva, který uvařili, narazí hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Účastníci ho budou moci ochutnat zdarma. Představen bude i oficiální název mikropivovaru a webové stránky,“ uvedl Lukáš Kučera z katedry analytické chemie.
Jediná akce tohoto druhu v Olomouci nabídne bezmála stovku piv nejrůznějších stylů a chutí. Chybět nebude ani degustační soutěž. Porota vybere vítěze ve čtyřech kategoriích – ležák, tmavý ležák, Pale Ale a kyseláč. „Návštěvníkům chceme nabídnout také festivalové speciály. V kooperaci s JBM Brew Lab je naplánován ostružinový kyseláč doplněný pistáciemi. Druhé pivo uvaří Blázen na čepu s Luhačovickým pivovarem. Mělo by se jednat o lehčí IPA pivo, tedy o světlé svrchně kvašené pivo. Třetím pivem bude speciál ve stylu finského sahti, do kterého nebyl přidán chmel,“ doplnil jeden z organizátorů Jiří Gregor.
Na třetím ročníku Moravské vernisáže piva se představí také pivovary z Maďarska, Polska a Chorvatska. „Na místě si můžete koupit také různé pivní suvenýry, ochutnat gastronomické lahůdky a další speciality,“ dodal spoluorganizátor Matúš Krátky.