Fascinující rostliny si v botanické zahradě nenechaly ujít desítky návštěvníků

Foto: Václav Dvořák
Saturday 25 May 2019, 8:00 – Text: Šárka Chovancová

Zajímavými informacemi o léčivých a masožravých rostlinách, jedlých i jedovatých houbách, luštěninách či salátech si mohli rozšířit své znalosti návštěvníci, kteří ve středu zavítali na Den fascinace rostlinami v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UP.

„Letošní bohatý program byl zaměřený na rostliny na talíři, tedy takové, které jsou, byly či budou součástí našeho jídelníčku. Jsem velmi rád, že i přes nepřízeň počasí si do areálu botanické zahrady našly cestu nejen děti ze ZŠ Řezníčkova, ale že přišli i studenti univerzity, členové klubu seniorů pedagogické fakulty i další obyvatelé Olomouce," řekl vedoucí botanické zahrady Václav Dvořák.

Den fascinace rostlinami připomněl mnohostranně užitečný svět rostlin. „Děti i dospělí se u nás mohli seznámit s masožravými rostlinami, s nejjedovatějšími semeny světa a také se dozvědět, co přesně dělat, když dojde k otravě rostlinou. Za odměnu za splněné úkoly si pak mohli odnést rostlinku, která je vypěstována metodou in vitro, tedy ve zkumavce, pomocí speciálního média a potřebných látek," vysvětlila Martina Oulehlová z katedry botaniky.

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., který je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, si v rámci programu připravil ukázky i ochutnávky různých odrůd obilí a salátů. „Vzhledem k letošnímu tématu mohli lidé ochutnat různé druhy salátů, fazole mungo, řeřichu a japonskou hořčici. Měli jsme také různé druhy borůvek, brusinky a klikvu. Pro děti jsme si připravili poznávání semínek a koření," vysvětlila Ivana Doležalová z olomouckého pracoviště VÚRV.

Návštěvníci se také mohli seznámit s nejznámějšími a nejběžnějšími bylinkami, které lze v České republice pěstovat. „Jsou to tymián, saturejka, meduňka, libeček a další. Lidé se také mohli lupou podívat, jak vypadají semínka rostlin nebo ochutnat mátový, mateřídouškový či meduňkový sirup," doplnila Kateřina Smékalová z VÚRV. O část programu se postarali i zástupci olomouckého Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, kteří nechali přítomné hádat, které části rostlin se hodí či nehodí k jídlu, vyzkoušet si pipetování nebo práci s rostlinným materiálem.

„Děkuji všem, kteří se na letošním programu podíleli, i těm, kteří se k nám přišli podívat," uvedl na závěr Václav Dvořák. Česká republika si Den fascinace rostlinami poprvé připomněla v roce 2012. Vědci z celého světa se pomocí této akce snaží v květnu veřejnosti přiblížit výsledky výzkumu rostlin a zároveň poukázat na to, jak jsou rostliny důležité pro lidskou společnost.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)