V Olomouci se ve středu 22. července uskuteční 5. ročník festivalu dokumentárních filmů o jídle Země na talíři. Letošním tématem přehlídky, která se koná v Pevnosti poznání Univerzity Palackého, bude městské zahradničení. Návštěvníci se mohou těšit na filmovou projekci, diskuzi, soutěž i workshop. Festival pořádá organizace Na mysli, Ústav experimentální botaniky AV ČR, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Pevnost poznání.
Cílem festivalu Země na talíři je upozornit na to, že do budoucna nebude snadné zajistit dostatek potravin pro všechny obyvatele planety a že už nyní je potřeba hledat řešení. Podle Jaroslava Doležela, koordinátora programu Potraviny pro budoucnost a vědeckého ředitele Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, nabízí městské prostředí dosud nevyužitý potenciál především pro pěstování čerstvého ovoce a zeleniny. „Považuji za důležité lépe využít možností, které nám města dávají. Ve Velké Británii odhadují, že využití pouhých deseti procent městských zahrad a zeleně by umožnilo zajistit čerstvé potraviny pro šestinu obyvatel v dané lokalitě,“ vysvětluje profesor Doležel. Městské zahradničení je také ekologické, čerstvé potraviny jsou chutnější a obsahují více zdraví prospěšných látek. Nezanedbatelný je i návrat lidí k přírodě a odpovědnější nakládání s potravinami.
Návštěvníci festivalu uvidí americký dokumentární film Plodná města (Growing cities), který vypovídá o tom, jak velkou měrou může zahradničení ve městech přispět k fyzickému i duševnímu ozdravení komunity. Snímek představuje všechny podoby pěstování ovoce a zeleniny v několika amerických městech – od zahrádek na newyorských střechách přes opuštěné parcely v Detroitu až po farmářské trhy v New Orleans.
Hostem festivalu bude Barbora Duží z Akademie věd ČR, která se v Ústavu geoniky věnuje tématu potravinových systémů už několik let. Bude hovořit o městském zahradničení v českých podmínkách. „Otázka zajištění dostatku zdravých potravin se v poslední době zřetelně proměňuje. Lidé se více zajímají o původ, vzdálenost, způsob pěstování a složení potravin. Mění se také jejich role jako spotřebitelů, někteří se chtějí více přiblížit zemědělcům a kupovat si od nich potraviny přímo. Dalším stupněm je pak pěstování vlastních potravin, klíčový je ale přístup k zahrádce či jinému vhodnému prostoru pro zahradničení,“ říká Barbora Duží. Debatovat se bude také například o tom, zda je samozásobitelství cestou k udržitelné budoucnosti či kolik potravin si Češi dokážou vypěstovat sami.
Součástí festivalu, který se koná 22. července od 16 hodin v Pevnosti poznání, je i workshop výroby domácí kosmetiky a soutěž o drobné ceny. Vstup na akci je zdarma.
Program Země na talíři
16.00 Workshop na výrobu domácí kosmetiky
Ukážeme, jak snadno vyrobit domácí sůl do koupele, balzám na rty nebo měsíčkovou mast. Popovídáme si o dalších jednoduchých receptech, které doma zvládne každý. Zarezervujte si místa na workshopu e-mailem (festival@namysli.com).
17.00 Soutěž o ceny
Jak jste na tom se znalostmi z oblasti udržitelného rozvoje? Ukažte, že můžete jít svému okolí příkladem a my vás odměníme.
17.30 Promítání Plodná města (Growing cities)
Ve filmu o putování od pobřeží k pobřeží nás cestovatelé seznámí se všemi podobami městského zahradničení v USA.
18.30 Debata po filmu s Mgr. Barborou Duží, Ph.D., z Ústavu geoniky AV ČR
19.30 Závěrečná diskuze a drobné občerstvení.