Lidé na Polním kázání ochutnávali salát i bylinkové sirupy

Fotogalerie: Martina Šaradínová
Wednesday 3 July 2019, 8:00 – Text: Martina Šaradínová

V letošním pěstitelském roce uspěli ti, kteří vysadili či vyseli jarní plodiny co nejdříve, naopak teplomilné druhy se kvůli deštivému květnu nedostaly do půdy včas a mohou být mírně opožděny. I to se dozvěděli návštěvníci letošního Polního dne, který pro odbornou i laickou veřejnost každoročně na svých pozemcích pořádá olomoucké pracoviště Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. Cílem pořadatelů je nejen seznámit účastníky s vědeckou aktivitou pracoviště, ale především jim poskytnout informace, které využijí v kuchyni či na zahrádce.

„Letošním leitmotivem bylo truhlíkové pěstování salátů, což je oblíbená rostlina u řady pěstitelů i konzumentů. My se snažíme v rámci smluvního výzkumu nabídnout možnosti, aby si lidé v truhlících tuto oblíbenou zeleninu mohli ve větší míře pěstovat a využívat ji ve svém jídelníčku. Další prezentovanou oblastí byla planá allia, která mají v kuchyni velké využití, ať už se jedná o oblíbený medvědí česnek, ale například i ne tolik známou poschoďovou cibuli, již znalci vzhledem k její výrazné chuti využívají do různých marinád či dochucovadel,“ uvedl vedoucí oddělení genových zdrojů zelenin, léčivých a aromatických rostlin Miroslav Hýbl.

Olomoucké pracoviště výzkumného ústavu, které je součástí Centra regionu Haná pro zemědělský a biotechnologický výzkum, uchovává v několika kolekcích přes 11 tisíc genetických zdrojů zelenin a aromatických, kořeninových a léčivých rostlin z tuzemska i zahraničí. Rostliny, z nichž získávají materiál pro uchování v genové bance, pěstuje v areálu na ulici Šlechtitelů na ploše zhruba osmi hektarů. Proto se jeho pracovníci mohli podělit s příchozími o zkušenosti z letošního pěstitelského roku.

„Tento rok byl typický rychlým nástupem jara, takže výsadby a výsevy jarních plodin bylo možné provést velmi brzy. To bylo pro rostliny dobré v tom, že měly dostatek vláhy, dobře vzešly, nyní jsou silné a robustní a lze předpokládat dobré výnosy. Pak ale přišel studený květen, což pro teplomilné plodiny moc dobré nebylo a museli jsme s jejich výsadbou počkat. Nyní jsou tedy lehce opožděné. Letošní pěstitelský rok nicméně vypadá dobře, očekávám velice slušnou produkci u zahradních luskovin, u kolekce česneku. Myslím si, že velmi dobře se ujmou i léčivé rostliny, které nyní regenerujeme z přestárlých porostů,“ doplnil Hýbl. 

S vývojem počasí souvisí podle něj i stav včelstva, které výzkumníci využívají ve speciálních technických izolátorech pro opylování rostlin. „Časný nástup jara přinesl včelám bohatou pastvu. Ve studeném květnu ale nemohly létat, matky tedy začaly klást matečníky, z nichž se rodí nové matky a létají pryč. Proto jsme letos svědky enormního výskytu včelího rojení,“ dodal a s upozorněním, aby se návštěvníci ke včelím úlům raději nepřibližovali.

Kromě své zvídavosti uspokojili účastníci Polního kázání i mnohé smysly. Mohli se pokochat rozkvetlými a voňavými záhony rostlin, ochutnat mateřídouškový, levandulový nebo mátový sirup, medové sušenky a různé druhy salátu.

„Kolekci salátu máme poměrně velkou, je to zhruba 850 různých genotypů. Saláty se liší tvarově, barevně  a samozřejmě i chutí. Pro návštěvníky Polního kázání jsme saláty vypěstovali v malých truhlících a každou odrůdu popsali. Ať už se jednalo o saláty listového typu, které jsou určené k postupné sklizni, nebo saláty hlávkové,“ doplnila Ivana Doležalová z pořádající instituce.

„Kromě polních kolekcí, experimentálních políček a izolačních klecí si letos návštěvníci mohli prohlédnout i naše laboratoře. V chemických laboratořích byli seznámeni s metodami hodnocení kvality rostlinné produkce, analýzou aminokyselin, mastných kyselin, glukosinolátů, kanabinoidů apod. Dále se seznámili s kolekcí léčivých hub v mykologické laboratoři a metodami vyhledávání duplicitních položek pomocí molekulárně-biologických přístupů v laboratoři molekulární biologie,“ uvedl vedoucí olomouckého pracoviště Petr Tarkowski.

Poprvé na Polní kázání zavítala Xenie Nováková z Frýdku-Místku. „O akci jsem se dozvěděla v Seniorgymnáziu ve Frýdku-Místku. Nemám sice zahrádku, ale na velkém balkoně pěstuji rajčata a další rostliny v truhlících i kbelících. Takže jsme ráda, že tu zazněla řada praktických rad, které mohu využít,“ uvedla seniorka.  

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)