Správa kolejí a menz UP (SKM) je nucena reagovat na dlouhodobý nárůst cen potravin a provozních nákladů, které zahrnují energie, mzdy, odpisy, údržbu a opravy majetku stravovacího provozu. Od 1. ledna proto musela přistoupit ke zvýšení cen hlavních jídel pro studenty a cizí strávníky v menzách UP.
V těchto cenových změnách se navíc odrážejí dopady pandemie a současná vysoká míra inflace. SKM se tak zařazuje vedle jiných stravovacích a restauračních zařízení, která ze stejných důvodů musela k navýšení cen přistoupit také.
Na rozdíl od jiných stravovacích zařízení, kde se ceny upravují průběžně, však proběhla poslední úprava cen v menzách UP v roce 2017. Ceny studentských jídel tak byly dlouhodobě poddimenzované a neodpovídaly reálným nákladům. Zaměstnanecké ceny, které jsou oproti studentským výrazně vyšší, se měnit nebudou. V uplynulých letech zároveň proběhlo v režii SKM několik investičních akcí, z nichž nejvýraznější byla komplexní rekonstrukce hlavní menzy 17. listopadu.
Od nového roku budou ceny jídel pro studenty odpovídat úrovni ostatních srovnatelných univerzit – Univerzita Palackého se v této oblasti dosud pohybovala výrazně pod průměrem. I nadále jsou ale ceny dotované a představují způsob, jak se výhodně a rychle najíst přímo v prostorách univerzity.