Olomoucký festival Země na talíři nabídne filmy i názory odborníků

Ilustrační foto: Radoslava Kvasničková
Monday 26 November 2018, 8:00 – Text: Martina Šaradínová, Radka Kvasničková

Poslední listopadový týden bude v Olomouci patřit už potřetí festivalu dokumentárních filmů Země na talíři. V Pevnosti poznání se bude od 27. do 28. listopadu mluvit o některých palčivých problémech souvisejících s produkcí potravin, návštěvníci se mohou těšit na zajímavé filmy, besedy, workshopy a velký společný kvíz o ceny.

Festival v Olomouci pořádají nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a studentská iniciativa Udržitelný Palacký. Letošním mottem je „Chceme si svou budoucnost vyžrat, nebo na ni raději vyzrát?“. Cílem je upozornit na skutečnost, že vzhledem k nárůstu světové populace, ubývání přírodních zdrojů i změnám klimatu by společnost měla přemýšlet o tom, jak do budoucna zajistit dostatek kvalitních potravin pro všechny.

„Je důležité mluvit o problémech a společně hledat jejich řešení. Pokud chceme zajistit v budoucnu pro všechny dostatek potravin, musí výnosy zemědělských plodin stoupat nejméně dvojnásobně. Je tedy nezbytné vyšlechtit kvalitní odrůdy, které kromě vyšších výnosů zvládnou i klimatické změny a budou obsahovat potřebné živiny,“ uvedl Jaroslav Doležel z ÚEB AV ČR, který je současně koordinátorem programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a vědeckým ředitelem Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.

Přehlídka nabídne celkem tři dokumentární snímky. Jejich tvůrci se zamýšlejí nad tím, jak může intenzivní zemědělství ovlivnit krajinu, nechají diváky nahlédnout do světa mlékárenského průmyslu a ukáží, jak velké škody mohou napáchat plasty. Po projekcích budou následovat debaty s odborníky. Pozvání přijali Stanislav Hejduk a Daniel Falta z brněnské Mendelovy univerzity, majitelé olomouckého veganského baru Local Lokal Jakub Veszelka a Simona Kojnarová, redaktor portálu zajimej.se Štěpán Vaškevič a zakladatelka blogu Czech Zero Waste Helena Škrdlíková.

Kromě filmů nabídne festival i další program. Pro zájemce jsou připraveny dva praktické workshopy. Na prvním z nich se naučí vyrábět zdravá rostlinná mléka a sýry. Druhý workshop bude zaměřený na výrobu přírodních relaxačních produktů. Festival vyvrcholí ve středu velkým společným kvízem, který prověří znalosti soutěžících. Účastníky čeká veganské občerstvení a vítěze zajímavé ceny. Program festivalu najdete zde.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)