Vědci seznámí šlechtitele s novými vědeckými poznatky

Ilustrační foto: Miroslav Bednařík
Monday 17 February 2020, 13:00 – Text: Radka Kvasničková, Martina Šaradínová

Nejnovější vědecké poznatky a metody představí vědci z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR, které je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH), účastníkům semináře Šlechtění a charakterizace šlechtitelských materiálů v éře genomiky. Ve dnech 19. a 20. února se jej zúčastní na sedm desítek šlechtitelů z celé republiky.

Olomoučtí vědci pomáhají šlechtitelům s nesnadným úkolem získat nové odrůdy zemědělských plodin s lepšími vlastnostmi, které se dokáží přizpůsobit změnám klimatu, budou odolnější vůči suchu i chorobám.  Podle vedoucího laboratoře a vědeckého ředitele CRH Jaroslava Doležela je vyšlechtění takových rostlin pro lidstvo do budoucna zásadní.

„Zajištění dostatku potravin pro budoucí generace je pro celý svět jednou z nejdůležitějších výzev současnosti. Přibývá obyvatel planety, mění se klima a ubývá přírodních zdrojů. Riziko hladomoru můžeme odvrátit jen tehdy, pokud se produkce do roku 2050 ve srovnání s rokem 2000 zdvojnásobí, což je nesmírně náročný úkol. Klasické šlechtění je velmi pracný a zdlouhavý proces a současné tempo růstu výnosů nových odrůd nestačí. Efektivitu šlechtění ale můžeme výrazně zvýšit využitím metod molekulární biologie a genomiky, které dokáží identifikovat rostliny nesoucí žádaný gen v raném stadiu růstu, což znamená, že se nemusí čekat na výsledky drahých a časově náročných pokusů,“ uvedl Doležel.

Podle odborníků se do budoucna bez úprav dědičné informace neobejdeme. Také proto bude druhý den semináře věnován genetickým modifikacím. „Odrůdy s určitými vlastnostmi bude možné získat jen pomocí přenosu dědičné informace z jednoho organismu do druhého nebo modifikací DNA. Zavedení těchto metod a pěstování takto vyšlechtěných plodin bude jedním z pilířů ekologicky udržitelného zemědělství. Proto vnímáme jako velmi problematické současné legislativní nastavení Evropské unie, které vede k tomu, že se tyto inovace dostávají do praxe velmi obtížně. Přitom přelomový objev tzv. molekulárních nůžek CRIPSR/Cas9 umožňuje provádět změny DNA rychle, přesně a levně,“ vysvětlil Aleš Pečinka z ÚEB, který bude na semináři rovněž přednášet.

Do Olomouce se sjedou šlechtitelé z většiny velkých i malých firem v České republice, jejich zájem předčil očekávání pořadatelů. „Je vidět, že se šlechtitelé zajímají o nejnovější vědecké poznatky. Nás vědce zase těší, když vidíme, že náš výzkum má přímý dopad do praxe,“  řekl jeden z organizátorů semináře Miroslav Valárik z ÚEB. Seminář je pořádán v rámci výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a podílí se na něm také Výzkumný ústav rostlinné výroby a společnosti Selgen, a.s. a Agrotest fyto s.r.o.

Back

Privacy settings

We use cookies and any other network identifiers on our website that may contain personal data (e.g. about how you browse our website). We and some of the service providers we use have access to or store this data on your device. This data helps us to operate and improve our services. For some purposes, your consent is required to process data collected in this way. You can change or revoke your consent at any time (see the link at the bottom the page).

(Essential cookies enable basic functions and are necessary for the website to function properly.)
(Statistics cookies collect information anonymously. This information helps us to understand how our visitors use our website.)
(They are designed for promotional purposes, measuring the success of promotional campaigns, etc.)