Špičkoví kuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem, finalisté televizní soutěže MasterChef Česko 2019 a další mistři kulinářského řemesla se o víkendu představí v Olomouci na pátém Garden Food Festivalu. Konat se bude v růžové zahradě Výstaviště Flora a program doplní aktivity Univerzity Palackého.
V rozáriu rozmístí stánky na šest desítek vystavovatelů. Návštěvníci budou ochutnávat v prostředí druhé největší růžové zahrady v republice, kde je pikniková louka, dřevěné rošty pro posezení i hřiště pro děti. „Jsme rádi, že prostory ožijí v rámci takové zajímavé akce. Máme tak možnost tento výjimečný prostor přiblížit další skupině potenciálních návštěvníků nejen z Olomouce,“ řekla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.
Vedle tradičních vystavovatelů se v Olomouci nově představí řada místních bister a restaurací, které na akci ještě nevařily. Některé týmy samy pečou chleba, vaří vlastnoručně vyrobené těstoviny nebo si pěstují své bylinky. Domácí hanácké hráče doplní řada autentických konceptů ze zahraničí. O víkendu se tak budou servírovat pokrmy z jižního Polska, Vietnamu, Nepálu, Srí Lanky, Peru i Ugandy.
Na malé i velké labužníky čeká kromě jídla řada aktivit. Pevnost poznání bude vyrábět zmrzlinu z dusíku. „Pomocí několika jednoduchých experimentů návštěvníky přesvědčíme, že chemie může být zábavná a zajímavá pro všechny věkové kategorie. Naučí se připravit z běžně dostupných chemikálií některé základní plyny a poznají jejich zajímavé vlastnosti. Těšit se mohou také například na vyvolání ducha z baňky,“ láká na program koordinátorka chemie Zuzana Kopčená.
Iniciativa Univerzity Palackého „Zaparkuj – oživujeme veřejný prostor“ nabídne netradiční odpočinkovou zónu s příjemným posezením a půjčovnu dek. „V našem stánku bude možné si půjčit deskové hry a sportovní vybavení nebo si odnést na památku upomínkové předměty z produkce nejstarší moravské univerzity. Program zóny doplní živá i reprodukovaná hudba nebo soutěže pro děti,“ dodal Ondřej Martínek, koordinátor projektu Zaparkuj.