Moderní gastronomická technika, nová výdejna jídel i vylepšené a komfortnější zázemí pro strávníky. To vše nabídne od podzimu centrální menza Správy kolejí a menz Univerzity Palackého (SKM UP) na ulici 17. listopadu. Stane se tak po čtyřměsíční rekonstrukci a modernizaci, po níž bude menza odpovídat vyšším standardům.
Posledním dnem, kdy budou mít strávníci z řad studentů, zaměstnanců UP i veřejnosti možnost v centrální menze poobědvat, je pátek 27. dubna. Poté se její prostory uzavřou až do 17. září, kdy bude slavnostně znovuotevřena. Vyklízení menzy bude probíhat od 30. dubna, rekonstrukce započne 14. května. „Modernizovaná menza nabídne od nového školního roku technologické novinky i vylepšené zázemí. Změn dozná například horní patro menzy, které bude nově celé průchozí, přístup do všech pater bude bezbariérový a kuchaři se dočkají modernější gastronomické techniky, včetně nové výdejny jídla,“ řekl Josef Suchánek, ředitel SKM UP.
Strávníci budou moci během rekonstrukce využívat další menzy SKM UP (Šmeralova, Křížkovského, Neředín a Holice), které budou nadále fungovat v nezměněném provozu. Musí v nich však počítat se zvýšenou koncentrací lidí a možnými delšími frontami. „Kritický bude květen a začátek června, kdy budeme potřebovat maximální trpělivost, součinnost a pochopení zákazníků menzy. Pak už se začnou studenti rozjíždět domů a prázdniny by měly být klidnější,“ dodal Suchánek. Z důvodů omezené varné kapacity bude také v ostatních menzách dočasně zredukován počet nabízených jídel na tři druhy denně. Hlavní pokladna menzy bude přesunuta na vysokoškolskou kolej Šmeralova do kanceláře vedoucího koleje, a to od pondělí 16. dubna.
Rekonstrukci a modernizaci menzy provádí firma VW WACHAL, a. s., která vyhrála výběrové řízení. Předpokládané celkové náklady se odhadují až na 115 milionů korun, přičemž vše bude hrazeno z vlastních prostředků UP. Průběžné informace o stavu rekonstrukce a logistických opatřeních s ní spojených bude SKM UP pravidelně přinášet na svých webových stránkách, a především na facebookovém profilu.