Padesát ředitelů a vedoucích pracovníků kolejí a menz devatenácti českých vysokých škol přijelo na pozvání Univerzity Palackého debatovat o aktuálních zkušenostech a poznatcích ve vysokoškolském ubytování a především ve veřejném stravování. O novinkách a trendech rokovali na Bouzově.
Celorepublikové dvoudenní setkání se koná každoročně. Letošní zorganizovala Správa kolejí a menz UP a kromě zástupců vysokých škol se ho účastnili i další odborníci z oboru stravování a hotelnictví. Na Bouzov přijel například Martin Šabo, vedoucí oddělení EET a regulace daňového poradenství ministerstva financí, Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací či Zdeněk Hladík, člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů.
„Věnovali jsme se například zákazu kouření v prostředí vysokých škol, který vyplývá z nového zákona. Téma je velmi složité a řadu nejasností stále řešíme. Během dvou dnů přišla řeč i na evidenci tržeb z pohledu specifik menz a kolejí vysokých škol. Diskutovali jsme i o variantách spolupráce s Asociací hotelů a restaurací či o možnostech snižování nákladů na energie,“ řekl Josef Suchánek, ředitel SKM UP. Dodal, že každé z probíraných témat je dnes pro menzy a koleje vysokých škol nadmíru aktuální.
Menza Univerzity Palackého připravila pro své kolegy i občerstvení a podle ředitele SKM se setkalo s výjimečným ohodnocením. „Naše zeleninové saláty byly označeny jako mercedes mezi podobnými výrobky. A protože tato pochvala přišla od Zdeňka Hladíka, který po České republice přednáší o zdravé výživě, velmi mě těší. Naše zeleninové saláty jsou dnes inspirací pro řadu českých vysokých škol,“ dodal Josef Suchánek.