Nejstarší pivo v Evropě nazvané Sluneční bárka, které podle 3000 let staré receptury uvařil Pivovar Bohdaneč na Kutnohorsku ve spolupráci s Experimentálním pivovarem Univerzity Palackého, bude mít tento víkend premiéru na Pardubickém festivalu piva. V pivu vařeném z prosa se snoubí chuť světlíku, mochny, tužebníku, jitrocele, pelyňku a připomíná dnešní pivo typu Gruit.
„Když v roce 2017 došlo k nálezu velkého bronzového vědra, ve kterém se následně prokázala přítomnost organických reziduí odkazující na nejstarší pivo ve střední Evropě, byla to úžasná zpráva. Jsem proto velice rád, že jsem se za Experimentální pivovar UP mohl podílet na tvorbě receptu i na samotném vaření. Celkem se nám podařilo ‚na první dobrou‘ uvařit 700 litrů tohoto piva,“ uvedl Lukáš Kučera z katedry analytické chemie.
Pozůstatky nejstaršího prosného bylinného piva v Evropě ukrývalo bronzové vědro pocházející z 9. století před naším letopočtem. Nádobu vykopali v roce 2017 u Kladiny na Pardubicku archeologové poté, co ji objevil náhodný nálezce. Vědro převezli do Východočeského muzea v Pardubicích a požádali vědce, aby jim pomohli určit jeho obsah. Zbytky po pradávném nápoji zkoumali odborníci z Univerzity Palackého, Masarykovy univerzity v Brně a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Po důkladné analýze odebraných vzorků dospěli k závěru, že vědro před třemi tisíci lety sloužilo k vaření prosného piva s příměsí hořkých bylin.
Název uvařeného piva Sluneční bárka vychází z výzdoby bronzové nádoby. „Precizně propracované tepání bylo spojené s kultem Slunce. Tažní ptáci táhnou bárku se slunečním kruhem. Motiv odkazuje na náboženské zvyklosti lidí doby bronzové a jejich představy o fungování světa a vesmíru. Nápoj měl sbližovat jeho uživatele s Bohy,“ vysvětlil ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.
Várku Sluneční bárky ochutná prvních 700 návštěvníků Pardubického festivalu piva, ochutnávka je v ceně vstupenky. Festival se uskuteční v sobotu 17. června od 12:00 do 20:00 v zámeckém areálu. Hosté mohou kromě Sluneční bárky ochutnat piva regionálních pivovarů z východních Čech.